5 Ekim 2017 tarihinde İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde “Türkiye – Bulgaristan Kutup Araştırmaları İşbirliği Çalıştayı” gerçekleştirildi.
Türkiye'deki araştırmacıların yanı sıra Bulgaristan'dan gelen bilim insanlarının katılımıyla gerçekleşen çalıştayda, Bulgaristan ve diğer kutup ülkeleri arasındaki iş birliği başta olmak üzere Türkiye’nin Antarktik vizyonu, Türkiye’nin Antarktik bilimsel tecrübeleri ve yakın gelecekteki bilimsel girişimleri değerlendirildi.
Çalıştay, İTÜ Rektör Yardımcısı sayın Prof. Dr. Telem Gök Sadıkoğlu ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü sayın Doç. Dr. Elife Ünal, açılış konuşmalarında kutup araştırmalarının ülkemiz ve ikili işbirliklerinin önemine değindiler.
Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü sayın Doç. Dr. Elife Ünal, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde ve İTÜ koordinasyonunda 2016 yılından itibaren yürütülen çalışmalar hakkında bilgi vererek, 2017 yılı sonuna kadar Ulusal Kutup Bilim Programı ve Stratejisi’nin hazırlanacağını ve 2. Antarktik Sefer ile ilgili hazırlıkların devam ettiğini belirtti. Bu anlamda; Dr. Ünal, Bulgaristan ile kutup alanındaki işbirliği fırsatlarını değerlendireceklerini ifade etti.
İTÜ Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Burcu Özsoy ise İTÜ’nün, yapılan çalışmaları düzenlediği toplantılarla bilim dünyasıyla paylaşmayı sürdürdüğünü aktardı. Özsoy çalıştayın temel amacını ise şöyle açıkladı:
"Bu çalıştayın temel amacı, Bulgaristan ile yapılacak işbirliklerini geliştirmek üzere, Bulgar heyetini burada ağırlayarak karşılıklı bilimsel etkileşim sağlamak. Bulgaristan Antarktika Enstitüsü, bu yıl 30. yılını kutluyor. 30 yıldır bu işi yapıyorlar. Türkiye'de biz merkez olarak üçüncü yılımızı kutlamaktayız. Tek resmi kurum biziz bu konuda. Bizim onlardan, onların bizden öğreneceği şeyler var. Bunun en iyi yolu da onların üslerine Türk bilim insanlarını yollamamız, onların bizim araştırma kurumlarımıza kendi bilim insanlarını yollamaları. Çalıştay temelde bunlara hazırlıyor ve 2018’de yaklaşık 30 kişilik ekiple Antarktika yolcusuyuz”
İTÜ Kutup Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Bulgaristan Antarktika Enstitüsü arasında 2016 yılında imzalanmış olan Mutabakat Zaptı kapsamında bugüne kadar İstanbul Teknik Üniversitesi ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nden 2 Türk Araştırmacı Bulgaristan Üssü’nde bilimsel çalışmalar yaptı. 2017-2018 Antarktik sezonunda da Hakkâri ve Gebze Teknik Üniversitelerinden 2 Türk araştırmacının yine aynı üsde çalışmalar yapması planlanıyor.